Екатерина Въжарова - ETERINA

Текста на интервюто с Мария Илиева - LAMARTINIA , можете да намерите в личният и блог www.lamartinia.com
Години:53

Професия или занимание: създател на козметични продукти с марката ЕTERINA

Хоби: На този етап от живота ми личните хобита са останали на заден план. Обичам да пътувам и да чета книги. Обичам да прекарвам време със семейството си, трите си деца и приятели.

В последно време бутиковата козметика стана много популярна, на какво мислиш се дължи това?

Потребителите очевидно правят обмислен избор. Хорта стават все по-осведомени и четат по-внимателно етикетите.

Какво всъщност е бутикова козметика с т.нар. чисти продукти? (къде се приготвя, на какви условия трябва да отговаря, съставки, концепция, експертиза, т.н.)

За мен, за да се получи качествен краен продукт, от изключително значение са най-вече качествените съставки – доказано ефективни и безопасни, приготвени в малки количества, за да достигнат до клиента възможно най-свежи. И също направени така, сякаш ще се ползват от децата ми. Всички това може би обяснява защо термини като бутикова козметика и чисти продукти често се използват синонимно.

Европейското законодателство, регулиращо козметиката е доста строго и има много норми, правила и изисквания – не само към лабораторията за производство, хигиената и безопасността, а и към всяка суровина и партида. За всеки продукт се издава досие и се изготвя оценка за безопасността му върху човешкото здраве. Скъпо начинание е да си малък производител, но се радвам, че моите продукти преминаха всички изпитания и са одобрени не само за България, но и за цяла Европа.

С какво вредим най-много на кожата си? На каква възраст трябва да започне грижата за лицето? (бел. - ясно, че е индивидуално, по твои наблюдения и базирано на клиентите ти)

Склонни сме да "човъркаме" пъпки и други несъвършенства по кожата без да се обърнем към добър професионалист, а резултатът може да е белези или пигментация. Прекомерно често измиваме или пък изобщо не почистваме лицето. Използваме неподходящи, дразнещи кожата продукти, ексфолианти и не обръщаме внимание на слънцезащитата.

Получавам писма от млади хора в края на 20-те и началото на 30-те години. Обикновено в тази възраст кожата започва да се променя – фини линии в областта на очите, липса на сочност и плътост на кожата.

Има ли "вълшебни" съставки или е по-важна комбинацията, дозировката, правилната употреба?

Няма “най-добра” съставка. Затова формулирам продукти, които съдържат букет от прекрасни съставки. Следващата стъпка е да определиш коя от тези съставки или комбинация е подходяща за теб. Това не е толкова трудно, колкото изглежда, всъщност става въпрос за предпочитание и експериментиране, за да разбереш коя от тях работи идеално за желаните резултати

Грижата за себе си си в какво се изразява за теб? (и по отношение на козметиката, и изобщо?)

Грижата за кожата e маратон, не спринт. Правя малко неща, но постоянно. Всяка вечер, задължително измивам лицето, шията и деколтето с нежен измиващ гел. В рамките на една минута след измиването нанасям хиалуронов флуид, крем за лице и околоочен крем . Сутрин премахвам натрупания себум с флорална вода, нанасям хидратиращ серум, околоочен крем, крем за лице и слънцезащитен крем.

Eксфолирам много деликатно лицето си един път в седмицата. Всяка неделя сутрин пия кафето си намазана с маска от пресни плодове, кефир, спирулина, мача или каквото друго имам подръка.

Грижата "изобщо" е опит да следвам инстинктивната природа: "Яж, почивай, скитай, бъди вярна, обичай децата, спори на лунна светлина, наостри уши, прави любов, вий често" – Бягащата с вълци, Клариса Пинкола Естес

Женствеността/женската енергия в какво се изразява и кога се проявява?

Не е ли женска енергия това да бъбрим с приятелки или да отделим време за аюрведичен женски масаж?

Усещаме я, когато се обрънем към сетивата си и се наслаждаваме на това, което се случва около нас – вкус, ухания, музика, докосване.

Какво предстои на Етерина и теб?

Очакват ни много нови неща. Убедена съм, че ще ни се случат, защото упорито работя в тази насока и защото го искам от цялото си сърце.

Какво те вдъхнови днес?

Музиката на Лиза Герарад. Несравнима!

Какво мислиш за съвременния култ към младостта и стереотипите в тази връзка?

Моята естетика е, че да бъдеш себе си е красиво, независимо от мнението на маркетолозите. Знам, че естественият подбор и еволюцията са против стереотипите.Запишете се за нашия бюлетин за повече новини, оферти и вдъхновение

Copyrigh 2020 by ETERINA LAB ltd.

0