Как се прави нежен извлек от цветя или билки в масло


Съществуват няколко начина да сe направи нежен извлек от билки в масло, т.н. маслен извлек (мацерат). Обикновенно 2 с.л сухи билки (корени, семена, цветя) се киснат в 100 гр.масло (зехтин , шарлан, бадемово, кайсиево).


1. Билките се поставят в стъклен буркан. Заливат се с маслото и така накиснати престояват на слънце за около един лунен цикъл.


2. Маслото с билките се затварят добре в стъклен буркан и се и се потапят в по-голям съд пълен с вода. Нивото на водата в големия съд трябва да е над нивото на маслената смес в буркана. Загрява се на водна баня за около 2-3 часа. Не бива да се допуска водата да заври!


3. Третият начин е много бърз. Билките се поставят в съд, заливат се с масло и се загряват за около 20 мин. на директен огън - трябва само леко да се затоплят, БЕЗ да се готвят!


Независимо от начина, който изберете, полученият извлек се прецежда. За да запазите по-дълго вашето масло, съхранявайте го в хладилник и, по възможност, в непрозрачно стъкло. Ако забележите промяна в аспекта или миризмата, не ползвайте повече този извлек.


Е.


Тези свойства, индикации и методи за употреба са взети от справочници или уебсайтове в областта на ароматерапията, хидротерапията и фитотерапията. Те се срещат често и много от тях са потвърдени от наблюдения в научна среда. Въпреки това, тази информация е предоставена за информационни цели, тя не представлява медицинска информация, нито ангажира нашата отговорност. За всякакви терапевтични цели се консултирайте с лекар.  • Facebook
  • Instagram

Запишете се за нашия бюлетин за новини,

събития, промоции

Copyrigh 2021 by ETERINA LAB ltd.