top of page

„Мамо, какво е „абсолю?“ А „анфлораж?“


Ме попита дъщеря ми, когато баба ѝ ми подари безценно шише, запечатано с восък и коркова тапа, и много старателно увито във вече изтъняла, ръчно правена хартия. На нея беше сватбен подарък от вуйчо - търговец на розово масло отпреди времето на комунизма. Изключително качество „абсолю“ от роза дамасцена, беше оценката на истински "носове", които ми помогнаха да отстраня остарялата коркова тапа.

Снимка от филмът „Парфюмът: Историята на един убиец“


„Абсолю“-то от рози има шокиращо истински аромат, защото не е претърпял високите температури, през които минава маслото, и е носител на натуралния, първоестествен мирис, който може да се вдъхне от самото растение.


От процеса „анфлораж“ се получава „абсолю“, въпреки че този метод е фактически остарял в наши дни. „Анфлораж“ (enfleurage) е трудоемък, отнемащ много време и съответно скъпоструващ процес. Някога това е бил основният метод за извличане на аромат от нежни цветя като жасмина, който продължава да ухае дори след като е откъснат.

Обикновено помадата се размива със спирт, за да се отстрани мазнината. Алкохолът поема етеричното масло, след което се изолира от мазнината. След изпаряване на този алкохол се получава „абсолю д`анфлораж“, който се маркира с число, означаващо колко пъти свежи цветя са поставяни в мазнината.

Ако намерите "Жасмин 42", например, значи цветовете са подменяни 42 пъти. Колкото е по-голямо числото, толкова по-добре (и, естествено, по-скъпо). „Абсолю“ се използва главно в парфюмерията - това не е етерично масло, макар да го има в състава му.


Поздрав,

Е(ка)терина създател на Етерина Лаб
Comments


bottom of page