„Мамо, какво е „абсолю?“ А „анфлораж?“

Ме попита дъщеря ми, когато баба ѝ ми подари безценно шише, запечатано с восък и коркова тапа, и много старателно увито във вече изтъняла, ръчно правена хартия. На нея ѝ беше сватбен подарък от вуйчо - търговец на розово масло отпреди времето на комунизма. Изключително качество „абсолю“ от роза дамасцена, беше оценката на истински "носове", които ми помогнаха да отстраня остарялата коркова тапа.„Абсолю“-то от рози има шокиращо истински аромат, защото не е претърпял високите температури, през които минава маслото, и е носител на натуралния, първоестествен мирис, който може да се вдъхне от самото растение.


Снимките са от филма Perfume: The Story of a Murderer


От процеса „анфлораж“ се получава „абсолю“, въпреки че този метод е фактически остарял в наши дни. „Анфлораж“ (enfleurage) е трудоемък, отнемащ много време и съответно скъпоструващ процес. Някога това е бил основният метод за извличане на аромат от нежни цветя като жасмина, който продължава да ухае дори след като е откъснат.

Обикновено помадата се размива със спирт, за да се отстрани мазнината. Алкохолът поема етеричното масло, след което се изолира от мазнината. След изпаряване на този алкохол се получава „абсолю д`анфлораж“, който се маркира с число, означаващо колко пъти свежи цветя са поставяни в мазнината.

Ако намерите "Жасмин 42", например, значи цветовете са подменяни 42 пъти. Колкото е по-голямо числото, толкова по-добре (и, естествено, по-скъпо). „Абсолю“ се използва главно в парфюмерията - това не е етерично масло, макар да го има в състава му.Това е снимка на мой мини мащаб „анфлораж“ отпреди година. Следвах съветите на южноафриканска блогърка, която продаваше отлично качество абсолюти. Можете да пробвате и вие, ако това ви вдъхновява:

1. Леко разтопих студено пресовано масло от манго и го излях в плитка стъклена чиния.

2. Сдобих се с голям храст Жасмин. Рано сутрин пиех поредното си кафе и събирах новите цветове.

3. След като маслото се втвърди леко и се уверих, че в цветовете нямаше влага, нежно ги поставих с лицето надолу върху горния пласт мазнина.

4. Премахвах цветовете и добавях нови всеки ден. Повтарях този процес 14 дни, докато траеше обилният цъфтеж. Замразих това жасминово масло и тази година поднових нанасянето на цветчета в продължение на 12 дни.

Ще продължа да експериментирам до числото 42, може да се получи нещо по-добро ;-) Дотогава ще продължавам да купувам най-високи класове абсолюти, защото разликата е огромна и си заслужава!

Е.

Тези свойства, индикации и методи за употреба са взети от справочници или уебсайтове в областта на ароматерапията, хидротерапията и фитотерапията. Те се срещат често и много от тях са потвърдени от наблюдения в научна среда. Въпреки това, тази информация е предоставена за информационни цели, тя не представлява медицинска информация, нито ангажира нашата отговорност. За всякакви терапевтични цели се консултирайте с лекар.


  • Facebook
  • Instagram

Запишете се за нашия бюлетин за новини,

събития, промоции

Copyrigh 2021 by ETERINA LAB ltd.