„МАМО, КАКВО Е „АБСОЛЮ?“ А „АНФЛОРАЖ?“


Ме попита дъщеря ми, когато баба ѝ ми подари безценно шише, запечатано с восък и коркова тапа, и много старателно увито във вече изтъняла, ръчно правена хартия. На нея беше сватбен подарък от вуйчо - търговец на розово масло отпреди времето на комунизма. Изключително качество „абсолю“ от роза дамасцена, беше оценката на истински "носове", които ми помогнаха да отстраня остарялата коркова тапа.


„Абсолю“-то от рози има шокиращо истински аромат, защото не е претърпял високите температури, през които минава маслото, и е носител на натуралния, първоестествен мирис, който може да се вдъхне от самото растение.


От процеса „анфлораж“ се получава „абсолю“, въпреки че този метод е фактически остарял в наши дни. „Анфлораж“ (enfleurage) е трудоемък, отнемащ много време и съответно скъпоструващ процес. Някога това е бил основният метод за извличане на аромат от нежни цветя като жасмина, който продължава да ухае дори след като е откъснат.

Обикновено помадата се размива със спирт, за да се отстрани мазнината. Алкохолът поема етеричното масло, след което се изолира от мазнината. След изпаряване на този алкохол се получава „абсолю д`анфлораж“, който се маркира с число, означаващо колко пъти свежи цветя са поставяни в мазнината.

Ако намерите "Жасмин 42", например, значи цветовете са подменяни 42 пъти. Колкото е по-голямо числото, толкова по-добре (и, естествено, по-скъпо). „Абсолю“ се използва главно в парфюмерията - това не е етерично масло, макар да го има в състава му.