РЕТИНОЛ
Ретинол и почти огромния брой въпроси, които ни задавате за него. Как да го използвам, кога да започнем, подходящ ли е за всеки... Отговорите може да изглеждат неуловими на моменти, тъй като интернет е разделен в своите мнения и препоръки. Тук разглеждаме причините зад интригуващата връзка любов/омраза, която имаме с тази изкусителна съставка.


Какво да обичате в ретинола?


Производно на витамин А, ретинолът, се използва за справяне с широк спектър от кожни проблеми, оттук идва и неговата популярност. Често предлаган на пазара като мощна съставка поради бързодействащия си характер, той може да осигури почти незабавни видими резултати.


Защо за някои е „О, не! Не“?


Както при други съставки, ретинолът може да се окаже проблематичен поради своята нестабилна молекулярна природа. Контактът със светлина и въздух го прави неактивен (което означава, че вече не може да върши работата си!), докато излагането на високи температури го кара бързо да се окислява (а, това не е добре!). В края на 2016 г. Европейският научен комитет, който наблюдава безопасността на съставките за грижа за кожата на пазара, ограничи използването на ретинол поради потенциалната му токсичност заради тази нестабилност. Беше издадено предупреждение, че ако се използва в грешни концентрации или ако не е формулиран по правилния начин, ретинолът може да причини дразнене на кожата и нежелани реакции.


Въпреки това, потребителите все още проявяват интерес към продуктите за грижа за кожата на базата на ретинол, което от своя страна подтикна научната общност да продължи изследването на тази съставка. Наистина, много нови научни постижения се случиха през последните години, които позволиха на индустрията за красота да увеличи молекулярната стабилност на ретинола, като например разработването на Ретинил Палмитат, форма на естерифициран (маслен) ретинол, комбиниран с палмитинова киселина.


И така, как всъщност действа ретинолът?


Накратко, ретинолът подобрява дебелината на епидермиса (по този начин намалява дълбочината на бръчките) и в същото време тонуса и еластичността на кожата чрез увеличаване на производството на колаген. Молекулите на ретинола обаче са активни само за кратък период от време, което прави постоянната употреба задължителна, ако искаме да видим резултати (точно както при много други продукти).


Постоянната смяна на различни продукти за грижа за кожата, съдържащи различни съставки, може да доведе до „изчезване“ на ефектите на ретинола. Доста често чуваме хора да казват, че използването на ретинол всъщност състарява кожата повече, но според нас това е оптическа измама.


Лесно е да свикнете с положителните ефекти, които употребата на ретинол има върху кожата ви, но когато спрете да го използвате и тези ефекти изчезнат, първоначалното състояние на кожата ви може да изглежда по-лошо от преди. Като се има предвид това, все още не сме попаднали на проучване, което изследва ефектите от спирането на третирането с ретинол.


Ако сте склонни да избягвате напълно ретинола, има няколко естествени алтернативи, като Vigna Aconitifolia. Семената на това растение притежават свойства, много подобни на ретинола, но без молекулярна нестабилност и проблеми с поносимостта на кожата. Обикновеният или градински ревен също има съединение, което действа подобно на ретинола, както и растителните масла, богати на бета-каротини (прекурсори на витамин А), като масло от моркови, шипка и нар.


Въпреки това, нека не забравяме, че една нежна, добре обмислена и постоянна грижа също може да донесе същите предимства, които предлага ретинолът: повишен клетъчен оборот и намаляване на фините линии и хиперпигментацията.***

Можете да видите нашата рутинна програма, предназначена да осигури тези предимства тук