НАСЛЕДСТВЕНОСТТА ОПРЕДЕЛЯ САМО 20-30% ОТ НАЧИНА ПО КОИТО ОСТАРЯВАМЕ
Ако някой казва, че наследствеността е почти всичко и нямаме контрол върху това как нашата кожа остарява, той много греши.


Смята се, че наследствеността определя само 20-30%  от начина, по който остаряваме. Останалите 70-80% зависят от изборите, които правим и това е чудесно, защото факторите, които можем да  контролираме са много по-силни от нашата наследственост. Така че нека да мислим за това как се грижим за нашата кожа, с какво се храним, как се излагаме на слънце, дали пушим и въобще как се грижим за себе си.


Има много дискусии за това каква роля играе генетиката за външния вид на кожата. Това, което знаем със сигурност, е че генетиката има значение за някои неща, но не всичко. Когато става въпрос за това как старее кожата ви, има три характеристики на лицето, които са ви генетично дадени, които могат да подскажат дали ще поддържате по-младежки вид добре в следващите години. Останалото зависи от вас.


Кои черти на лицето помагат за младежкия вид:


1. Пълно лице с по-обемни черти.

Ако първото място, на което проличава, когато качите 1-2 кг е лицето ви, това значи, че имате по-голям брой мастни клетки в кожата. Ако това ви е притеснавало, когато сте била тинейджър, смятайте се за късметлийка, защото то ще ви помогне да изглеждате млада по-дълго време. С напредването на възрастта, особено след 40 години, когато естрогенът започва да намалява, ние започваме да губим плътността на кожата и бузите и очите започват за хлътват. Затова малко допълнителен обем никак не е излишен. Освен това той прави по-незабележими увеличените пори, белезите от акне, бръчките и фините линии. По-пълно лице = по-младежки вид


2. Силна и стегната шия

Всеки знае, че това е много важно за младежкия вид, защото това е първото място , което губи тонус и се отпуска.  Стегнат врат = младежки вид.

Никога не забравяйте да се грижите за шията и деколтето си, точно така, както се грижите и за лицето си.


3. Високи скули

Независимо от това, колко е увредена кожата ви от слънце и оксидативен стрес, ако имате високи скули те просто я “държат” и не й позволяват да се отпусне надолу, като ви правят да изглеждате по-млада. Високи скули = младежки вид


И накрая - давайте на кожата си, това от което се нуждае - сутрин и вечер, всеки ден-защото хубавата кожа иска постоянство, а не чудо.