ЩО ЗА ХАК Е СЛЪГИНГ? ПОДОХОДЯЩ ЛИ Е ЗА МЕН?


Много пристрастени към красотата се кълнат в техниките на корейската грижа за кожата (K-Beauty ), откакто избухнаха на сцената за грижа за кожата преди няколко години. Сега, от създателите на двойното почистване, 10-степенната рутина и "кожата на делфина" идва и най-новата тенденция за красота, слъгинг.


В основата на „запечатването“ на влагата (slugging) е прилагането на вазелин (petroleum jelly) като последна стъпка във вечерната рутина. Теорията е, че това ще предотврати трансепидермалната загуба на вода и ще накара продуктите ви за грижа за кожата да проникнат по-дълбоко, така че да се събудите със свежа, сияйна кожа на следващия ден. Но както при много от най-новите хакове за красота, има малко или никакви проучвания, които подкрепят резултатите. Затова решихме да се вгледаме сами и да ви споделим какво открихме, за да можете да решите дали е за вас или е просто още една мимолетна мода за грижа за кожата, която трябва да избягвате.


Когато разберете произхода на „запечатването“ на влагата (слъгинг), е лесно да разберете защо то ще се превърне в популярна овлажняваща техника. Температурата под нулата е нещо обичайно в Корея по това време на годината, така че идеята за нанасяне на дебел слой овлажнители през нощта помага за възстановяването на кожата. Затова, когато се опитвате да решите дали слъгингът е подходящ за вас, ние смятаме, че е важно да вземете предвид климата и сезона.


Вазелинът (petrolatum) е инертна съставка, получена от изкопаеми горива. Според регламентите на ЕС, той е безопасен за употреба в посочените дозировки. Като се има предвид това, в средите на натуралната и природната козметика има лоша репутация, защото просто няма никакви хранителни стойности за кожата.

Много дерматолози са съгласни, че основната цел на „запечатването“ е да овлажнява и предпазва кожата.

Вазелинът (petroleum jelly) е класифициран като филмогенен агент в света на грижата за кожата, което означава, че покрива кожата с мазен филм, който предотвратява изпаряването на водата.


На теория, „запечатването“ е подходящо за всички типове кожа. Въпреки това, вместо да се фокусираме върху типове кожа, ние вярваме, че е по-полезно да слушаме кожата си и да отговаряме на нейните нужди. Например, ако сте изложени на много студен вятър или на много ниски температури, кожата ви може мноого да се нуждае от допълнително овлажняване.


Всеки един продукт, който нанасяте върху лицето си, влияе върху здравето на кожата. Когато наслоявате грижата за кожата си, препоръчваме да използвате смес от успокояващи съставки като витамин В5, алантоин, алое вера, комбинирани с възстановяващи активни вещества и неосапуняеми масла.


Slugging може да е от полза, ако вашата рутина за красота се състои от много леки формули. Нанасянето на слой вазелин върху класическия режим за грижа за кожата, състоящ се от хидратиращ серум, крем и маслен серум, е малко прекомерно според нас.

Някои проучвания потвърждават, че комбинирането на много продукти, претоварени с масла, може да навредят на функцията на мастните жлези на кожата. Ето защо слъгингът трябва да се счита за спорадична грижа, а не като част от ежедневната ви грижа за лицето. Ако сте любопитни за възможните ползи, които може да има за вашата кожа, тогава непременно го опитайте. Само не забравяйте да изчакате няколко дни след прилагането, за да можете да наблюдавате реално резултатите.


Някои природни алтернативи на вазелина са масло от ядки карите, (ший/шея), масло от ядки на слива, масло от моринга, рициново масло. Дори съставки като хиалуронова киселина, екстракт от слез или оризово нишестe имат способността да създават защитен филм върху кожата.


Вижте нашите формули, които образуват пропусклив защитен филм върху кожата, който не само предотвратява трансепидермалната загуба на вода, но и предпазва от външни стресови фактори.