top of page

Типове кожа и разлики в състоянието

Изборът на начин на живот, диетата, генетиката, околната среда, режимът на сън и други - всички те играят роля за състоянието, функциите и поведението на кожата ви.

Стареене: фини линии и бръчки

С течение на времето структурата на кожата изтънява поради вътрешните и външните ефекти на стареенето, което води до изчерпване на колагена, еластина и хиалуроновата киселина. Тези последици водят до прогресивно изсушаване на кожата, както и до увеличаване на наличието на фини линии и бръчки.

Зачервена и раздразнена

Кожа, която променя външния вид и структурата си поради външни или вътрешни фактори. Например слънчево изгаряне или блокирани пори могат да доведат до възпаление, неравна повърхност, сърбеж и дразнене, а в тежки случаи и болка.

Тъмни кръгове

Кожата под очите изглежда по-тъмна от тази на околните области. Това може да бъде причинено от множество външни и/или вътрешни фактори, включително липса на сън, изтощение, дехидратация или хиперпигментация.

Стареене и хиперпигменация

Стареенето и хиперпигментацията се отнасят до хронологичните ефекти, които засягат състоянието, тонуса и цялостното състояние на кожата. Хронологичното стареене може да доведе до загуба на еластичност, тонус, яркост и стегнатост. Хиперпигментацията е потъмняване на кожния пигмент в сравнение с естествения цвят на кожата. Това може да е резултат от фотоувреждане, хормонални промени, възраст, както и от външни и/или вътрешни замърсители и/или стресови фактори през целия живот.

Хипермигментация

Хиперпигментацията е потъмняване на пигмента на кожата в сравнение с естествения пигментен цвят на кожата. Това може да е резултат от фотоувреждане, хормонални промени, възраст, както и външни и/или вътрешни замърсители и/или стресови фактори през целия живот.

Големи пори

Големите пори са предопределени (генетично); как обаче изглеждат, може да се повлияе от вътрешни или външни фактори. Примерите включват прекомерно производство на себум, стареене, цялостно състояние на кожата, стрес, възпаление и акне и дори навици в начина на живот като тютюнопушене.

Чувствителност

Чувствителните типове кожа имат кожа, която лесно се зачервява, има сухи петна, лесно се раздразнява и проявява свръхчувствителност към промени във времето (температура). Чувствителните типове кожа често срещат трудности при смяната на продукта, тъй като могат да реагират бързо на съставки, които са твърде груби или дразнещи за кожата им.

Хормонални проблеми

Проблемите с хормоналната кожа често се дължат на дисбаланс в естествените хормони в тялото като прогестерон, тестостерон и естроген. Тези хормони комуникират с мастните жлези (производство на себум) и могат да доведат до неблагоприятни ефекти като акне или хиперпигментация.

bottom of page