top of page

Колко време трябва на продуктите за лице да заработят?
Има съставки, които показват ефект около 4 - 6 седмици след започване на използването, а други показват пълния си ефект 8 -12 седмици, дори 12 месеца след като сте започнали да ги използвате.


Търпението и постоянството в грижата за кожата може да Ви се сторят доста скучни във времена на постоянно излизащи нови примамливи продукти, но е много важно да дадете на кожата си достатъчно време да се адаптира към новия продукт и да усети благотворното му въздействие.


Грижата за кожата не е магическа пръчка. Козметичните продукти рядко дават мигновен резултат, а когато подействат, ефектът не е завинаги, трябва да се поддържа. Постоянството и търпението са ключът към успеха.


При някои хора резултатите се забелязват по-скоро, при други - по-бавно. От една страна, с възрастта обновяването на кожните клетки се забавя, но пък може да видите резултати, които като по-млади не сте наблюдавали. Обикновено лятото кожните клетки се възобновяват по-бързо. Силата и честотата на употреба на продукта, естествено, имат значение.


Времева линия, приблизителни данни:

Алфа хидрокси киселина - моментален ефект, 12+ седмици за намаляване на бръчките и производство на колаген, 4-6 месеца подобряване на общото състояние на кожата.

Азелаинова киселина - начални резултати 4+ седмици, около 12 седмици за видими резултати в борбата с акне, розацея и намаляване на пигментни петна.

Бета хидрокси киселина - моментален ефект, до 12 седмици за добри резултати при намаляване на акне.

Бензоил пероксид - 3 седмици за начални резултати, до 12 седмици за намаляване на ефектите от акне

Вит.С - около 8-12 седмици за по-видими резултати като намаляване на бръчките, производство на колаген и намаляване на хиперпигментацията.

Ниацинамид - 4 седмици за първоначални резултати като избистряне на кожата, 12 седмици за по-видимо подобрение при акне, хиперпигментация и намаляване на бръчките.

Пептиди и фактори на растежа - 8 -12 седмици за начални резултати, над 12 месеца за по-видими резултати.

Ретиноиди - най-често от 3 до 6 месеца. Може да подействат и по-бързо (ако са препарати, които се отпускат с рецепта), особено за подобряване на състоянието при акне, 6 месеца до година за по-значително намаляване на бръчките и борба с хиперпигментацията.

Хиалуронова киселина - до няколко минути хидратира и вплътнява кожата.В определен момент може да се появи ефект на платото, но това не винаги е лошо. Най-силният ефект често се наблюдава в началото, когато започнете своята ежедневна, редовна грижата за кожата. Това не значи, че нямате полза по-нататък, когато стигнете до “плато”, защото поддръжката и запазването на резултатите, които сте постигнали, е много важно.


Понякога ми се случва, когато съм спряла даден продукт, да разбера колко е бил добър и е поддържал резултатите, които съм постигнала.
Поздрав,

E(ka)terina

създател на ETERINA LAB

Comments


bottom of page