top of page

Почистване на лицето


Деликатни практики за почистване


Продуктите за грижа за кожата, които използваме днес, ще окажат дълбоко влияние върху здравето и състоянието на кожата в бъдеще. Това е особено вярно, когато става въпрос за почистването на лицето. Подходящият почистващ продукт зависи до голяма степен от индивидуалните нужди на човека, а вариациите на гелове, кремове и балсами са безброй. Независимо от използвания продукт, резултатът трябва да бъде един и същ. Правилното почистване води до по-здрава кожа.


Ежедневният почистващ протокол трябва нежно и ефективно да премахва замърсяванията, оставяйки след себе си чиста и спокойна кожа. Рутината за ежедневно почистване не трябва да нарушава естествената защитна бариера на кожата, нито да я оставя суха и стегната. Ако това е Вашият случай, Вие вероятно използвате неподходящ почистващ продукт или го използвате неправилно спрямо моментното състояние на кожата си.




Нивото на pH и здравата кожа


Какво е pH и защо е важно за почистването?


pH е мярка за киселинността на дадено вещество. Неутралното ниво на pH е 7,0 - това е нивото на pH на чистата вода. Когато става въпрос за почистване на кожата, има много дезинформация и продукти със значително високо или ниско pH, които претендират за ползи за кожата.


Веществата с рН по-малко от 7,0 се считат за "киселини", а тези с рН над 7 - за "основи". Колкото по-ниско е рН, толкова по-силна е киселината, съответно колкото по-високо е рН, толкова по-силна е основата. При почистване на кожата бихте искали да избегнете да я третирате с много киселинни или много основни съставки, защото това може да доведе до раздразнение. Неутралното ниво на рН за кожата е малко под 5 или малко над 5.


Почистващите продукти, които са твърде основни (например, почистващи продукти на основата на сапун, сода за хляб) или твърде кисели (лимонов сок, много восоко съдържание на цитрусови съставки), могат да нарушат идеалното ниво на рН на кожата ви. Поддържането на тези нива е от ключово значение за здравето на кожната бариера.


Въпреки това, един почистващият продукт, който може да се похвали с неутрално ниво на рН на кожата, сам по себе си не означава, че ще работи за Вашия тип кожа. Въпросът е по-сложен - съставът на почистващото средство играе ОГРОМНА роля за това как кожата Ви ще реагира на формулата. Фактори като използваното повърхностно-активно вещество, топлината на водата, количеството на продукта, което използвате, и типът кожа, който имате, оказват влияние върху работата на почистващото средство за Вашата кожа.


Като общо правило ще Ви посъветвам да не използвате много киселинни или много основни почистващи продукти за кожата на лицето си. Поддържането на по-балансирано ниво на рН на кожата Ви може да помогне като:


- балансира микробиома на кожата;

- се запази целостта на естественото и здравословно pH на кожата.


За деликатно почистване на лицето избягвайте съставки като грубо действащи сапуни, гелове на основата на сапун и сода за хляб. Тези агресивни съставки могат да увредят кожната бариера и да доведат до евентуални поражения, които не могат да се видят с просто око.



"Кое е най-подходящото време за почистване на кожата?"


Често получаваме този въпрос и отговорът ни почти винаги е един и същ: Зависи от типа кожа, от нейното състояние и от личните Ви предпочитания.


В оптималния случай, почиствайте кожата си два пъти дневно - веднъж сутрин и веднъж вечер. Ако обаче вечер провеждате щателно почистване, можете да пропуснете сутрешното почистване или просто да се наплискате с хладка вода и нежно да подсушите.


Повечето от нощните продукти за грижа за кожата не е необходимо да се отмиват - всъщност оставянето им може да помогне на кожата Ви да запази влагата си през цялата нощ. Ако се борите със суха или дехидратирана кожа, може би си струва да експериментирате и да пропуснете сутрешното почистване.


Независимо от типа или състоянието на кожата Ви, постоянната рутинна процедура за почистване всяка вечер е безценна; дори и една нощ на нарушена клетъчна регенерация може да навреди на крехката екосистема на кожата Ви и на процеса на заздравяване. Постоянството, с течение на времето, осигурява здравословен и балансиран микробиом, което позволява на кожата Ви да се научи да разчита на Вашата подкрепа.


Защо е важно да почиствате лицето през нощта


Не е изненада, че тялото ни се нуждае от сън, за да функционира оптимално, и грижата за кожата не е изключение от това правило: най-големият ни орган разчита на този възстановителен период на почивка, за да отстрани уврежданията на клетките и да се самолекува. Добрият сън е от решаващо значение за естествените процеси на регенерация на кожата, а лягането със замърсено лице може сериозно да попречи на този оздравителен процес.


С други думи, правилното почистване на кожата преди лягане е абсолютно необходимо за оптималното ѝ здраве.


Ако си легнете с непочистено лице, може да се събудите с много "нещастна" кожа. Ако се даде възможност, дразнителите на кожата, като замърсители, грим, агресори от околната среда и свободни радикали, могат да навлязат в кожата през нощта и да нарушат крехкото ѝ възстановяване. Това може да бъде фатално за микробиома на кожата и процесите на клетъчна регенерация, затова е толкова важно да си създадете навик за почистване преди лягане.


В идеалния случай, трябва да измиете лицето 1-2 часа преди сън, за да не се натрупва отново замърсяване върху повърхността на кожата преди лягане. Това е особено важно, ако живеете в замърсен град или район със смог - частиците проникват през кожата дори да сте вкъщи.


С други думи, правилното почистване на кожата преди лягане е абсолютно задължително.


Как да почиствате кожата си правилно


Нашата препоръка за ежедневно почистване е "Измиващ гел Невен Лайка Мея чанг" - създаден да бъде приспособяван, така че да можете да го използвате по три различни начина.


Тази подхранваща многофункционална формула се адаптира дори към най-чувствителните типове кожа, за да разтвори ефективно повърхностните замърсявания и излишните частици, като същевременно поддържа здравословната бариера на кожата.


Формулата е разработена с оглед постигане на идеално здраве на кожата с ниско ниво на рН и нежни повърхностноактивни вещества, за да почиства кожата без дразнене или изсушаване.


Преди да започнем: Не забравяйте да вземете чиста кърпа и да измиете добре ръцете си.



Най-добрите 3 начина за почистване с "Измиващ гел Невен Лайка Мей ченг"


1. Прилагане директно върху кожата


Начинът "директно към кожата" е най-подходящ за хора със смесена, мазна или нормална кожа, тъй като премахва всички замърсявания, като същевременно поддържа базово ниво на влажност.


Насоки: Нанесете 1 помпа от почистващия гел директно върху кожата си, която може да бъде суха или влажна. Масажирайте гела с кръгообразни движения в продължение на 40-60 секунди, без да притискате или разтягате кожата, и не забравяйте да включите шията, след което изплакнете почистващия продукт с хладка вода. Този метод ще работи добре за Вас, ако носите неводоустойчив слънцезащитен крем и лек грим.


2. Комбиниране на гел и масло


Този метод е отличен за тези, които се борят със сухата кожа или искат да внесат допълнителна доза овлажняване към почистването си. Той изисква смесване на "Измиващ гел Невен Лайка Мей чанг" с базово масло, като масло от жожоба или гроздови семки, за да се създаде овлажняващ "почистващ крем". Препоръчваме жожоба поради отлична му съвместимост с различни типове и състояния на кожата.


Насоки: За да почистите лицето с този метод, капнете почистващ гел в дланта си и добавете 3-5 капки от маслото. Нанесете получилата се кремообразна смес върху кожата си и втривайте нежно в продължение на 60 секунди, след което изплакнете с хладка или студена вода и попийте лицето си внимателно с чиста кърпа.



3. След почистване с масло или балсам - гел


Традиционното "двойно почистване" е подходящо за всеки, който се нуждае от по-задълбочено и комплексно почистване. Този метод започва с почистващ продукт на маслена основа, който премахва слънцезащитния крем, замърсяването, тежкия грим, водоустойчивата спирала и всичко друго, което може да се задържи на повърхността на кожата.


Насоки: Затоплете леко почистващия продукт на маслена основа между дланите си и го нанесете върху лицето си. Масажирайте нежно и не забравяйте да следите за признаци, че Вашият грим и водоустойчивите вещества разрушават багрилата на продукта. Важно е да отстраните старателно всички неразтворими вещества, преди да преминете към употребата на почистващия гел. Гелът трябва действително да влезе в контакт с кожата Ви, за да я "почисти", така че маслото преди почистването разчиства пътя за адекватно почистване.




НИКОЙ НЕ СЕ ЧУВСТВА МОТИВИРАН ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ, ТАКА ЧЕ СЪЗДАВАНЕТО НА НАВИК ДА ПРАВИТЕ НЕЩО Е НАЙ-ДОБРИЯТ НАЧИН ДА СТЕ СИГУРНИ, ЧЕ ГО ПРАВИТЕ!





Поздрав,



създател на ETERINA LAB











bottom of page