top of page

Суха/дехидратирана кожа


Сухата и дехидратираната кожа споделят някои еднакви симптоми, но всъщност това са два различни кожни проблема. Казано по-просто, на дехидратираната кожа й липсва вода, докато на сухата й липсва мазнина.




Сухата кожа е тип кожа, докато дехидратацията е състояние на кожата, което може да засегне всички типове кожа; мазна, комбинирана, суха и чувствителна кожа.


На сухата кожа липсва мазнина, сухата кожа показва признаци на грапавост, сърби, изглежда матова и може да има леки до тежки признаци на лющене.

Фините линии са по-изразени, кожата се усеща опъната и лесно раздразнена и е особено чувствителна към атмосферните условия. Често няма да има подобрение на симптомите въпреки използването на кремове и овлажнители, ако не използвате правилния тип продукти.


На дехидратираната кожа липсва вода и подобно на сухата кожа, при дехидратираната кожа се проявяват симптоми, включително сърбеж, лющене и дразнене.

Стегнатостта, ясно изразените линии и сивотата също са признаци. Дехидратацията може да възникне поради редица фактори. Времето, особено сухият въздух и студените ветрове, и климатикът също извличат влагата от кожата, както и прекалено горещите душове.


Агресивната козметика също е виновник, тъй като може да лиши кожата от естествени масла, което от своя страна позволява на водата да "избяга" от повърхността на кожата.


Диетата също играе роля за нивото на хидратация на кожата Ви.

Алкохолът, кафето, преработените храни и храните с високо съдържание на натрий оставят кожата предразположена към дехидратация.


Кожата ни се нуждае от овлажняване и хидратация.

Когато става въпрос за грижа за кожата, думите „овлажняване“ и „хидратация“ не са взаимозаменяеми. И двете имат една и съща цел - борба със сухотата и дехидратацията, преждевременните признаци на стареене и увреждането от околната среда, но действат по различни начини върху кожата.



Нашата кожа се нуждае както от овлажняване, така и от хидратация, за да остане здрава и жизнена.

Хидратиращото действие доставя вода дълбоко в клетките, а овлажняващото действие предотвратява изпаряването на водата от кожата.



Всички кремове на Eterina Lab съдържат щедри дози хидратиращи съставки - хюмектанти:


Хиалуроновата киселина е изключителен хюмектант.

Това е захарна молекула, която се среща естествено в тялото и може да се намери в кожата и ставите, помагайки за поддържане на сила и еластичност. Съдържанието на хиалуронова киселина в телата ни намалява с възрастта, една от причините по-зрялата кожа да може лесно да се дехидратира.


Алое вера е отличен естествен хидратант.

Повишава хидратацията, което омекотява кожата и спомага за подобряване на външния вид на фините линии.


Глицеринът може да бъде получен от растителни масла, ферментирала захар или синтетично.

Мощен хюмектант, помага на кожата да поддържа здрава бариера срещу влага.


Ние сме фенове на естествените масла и восъци - имат оклузивни свойства, които помагат на кожата да задържа влагата.

Създават защитен филм върху кожата, който предотвратява загубата на вода и помага във възстановяването на нарушената кожна бариера.



Ето някои други естествени съставки с оклузивни свойства:

  • Шипково масло

  • Масло от нар

  • Масло от синя слива

  • Масло от карите

  • Масло от макадамия

Тези съставки имат богато съдържание на хранителни вещества и мастни киселини, които подхранват и овлажняват кожата, като същевременно предпазват от загубата на влага.



При избора на грижа за кожата е важно да се комбинират овлажняващи съставки, които привличат влагата към кожата, и оклузивни съставки, които я запечатват.


Това ще помогне да се възстанови здравето и еластичността на кожата и да се предотвратят проблеми, свързани със сухотата и дехидратацията.



Витамините играят важна роля за поддържането на нивото на влажност на кожата.

Ето как всеки от избраните от нас витамини влияе върху задържането на вода и грижата за кожата:

  1. Витамин В5 (пантотенова киселина) има хидратиращи свойства и помага за задържането на влага в кожата. Той също има успокояващ ефект върху възпалената кожа и може да помогне при заздравяване на увредения епидермис.

  2. Витамин C палмитат е антиоксидант, който помага за защита от окислителен стрес и поддържане на еластичността на кожата.

  3. Витамин Е е силен антиоксидант, който предпазва кожата от щетите на свободните радикали и помага за запазване на влагата в клетките на кожата.



При избора на грижа за кожата е важно да се включат и витамини, и съставки с хидратиращи и овлажняващи свойства!




Поздрав,



Е(ка)терина

създател на ETERINA LAB



bottom of page